הרחבת האופק – גיליון 47- אוקטובר 2016

גיליון 47, הרחבת האופק

בפתח הגיליון

משפחות יקרות,

אנו שמחות לשלוח אליכם גיליון נוסף של עלון "הרחבת האופק".

הגיליון מתמקד בפתיחת שנת הלימודים ובנגישות מערכת החינוך.

תוכלו לקרוא ולהתעדכן בזכויות ילדינו בבית הספר, החל מספרים נגישים, דרך טכנולוגיה מסייעת מותאמת וכמובן, גם בנושא הטיולים והפעילויות מחוץ לבית הספר.

בגיליון כתבה על התכנית החדשה של שילוב מסיימי תיכון עם לקויות ראייה במכינות קדם צבאיות וכן כתבה על פרויקט "חבר כלבבי"- אימוץ הכלבים של "המרכז הישראלי לכלבי נחייה".

אנו נערכים לשנת פעילות נוספת בכל התכניות שלנו, ושמחים לאפשר לעוד ועוד תלמידים ליהנות משיעורי עזר ומלימודי מוזיקה.

במדור המשפחות אנו מארחים הפעם את משפחת קורש ממושב מרחביה.

אנו מזמינות אתכם לשלוח חומרים ורעיונות לגיליונות הבאים,

קריאה מהנה,

גילה, אושרית, דלית, יעל ואפרת

צוות "אופק לילדינו" מאחל שנה טובה לכל משפחות העמותה,

שתהיה שנה של סובלנות, התחדשות, נגישות והתרגשות!

תמונת השער: גבע שדה ועל כתפיו נחש, בהפנינג סוף הקיץ שקיימנו ב"מרכז הישראלי לכלבי נחייה".

עריכה לשונית: עדנה רון

עיצוב: אלישבע פישר

תודות לקרן המשפחתית על-שם תד אריסון על תמיכתה בפריקט "כוחה של קהילה" ופרסום עיתון "הרחבת האופק".

ברכות והודעות

ברכות ליאיר ויעל הס לרגל נישואיהם.  יאיר הוא בנה של מרים הס ז"ל, ממקימות העמותה. תודה מקרב לב ליאיר ויעל שהחליטו לתרום לעמותה שלנו סכום נאה לכבוד כל אורח שהוזמן לחתונה. מאחלים הרבה שנים של אושר ואהבה!

ברכות לשגיא אסייג מצוות "רואים אחרת" לרגל נישואיו עם בתאל! שמחים בשמחתכם ומאחלים הרבה אושר וטוב!

ברכות לעמותת "מגדל אור- יעדים לצפון"
על חנוכת משכנה החדש בקריית חיים! מאחלים המשך פעילות ענפה לטובת
הקהילה שלנו.

אנו משתתפים בצערה של יעל וייס-ריינד, מנהלת העמותה, על פטירת אביה עמוס וייס ז"ל.

תודה גדולה לכל שותפינו לעשייה ולתורמים המסורים:

Jewish Child's Day

Rind Optics

בנק דיסקונט

בנק לאומי

ברק פולימרים

הקרן המשפחתית על שם תד אריסון (ישראל)

המוסד לביטוח לאומי – הקרן לפיתוח

שירותים לנכים

הראל פיננסים וביטוח בע"מ

ז'רנטיק בינלאומי ישראל בע"מ

חלילית כלי נגינה

כלי זמר בע"מ

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ

ליטל כ"א וסיעוד 2008 בע"מ

משרד כרטיסים "לאן"

עמותת אחד לאחד

צ'ק פוינט

קבוצת מבנה- חכ"ל בנייה ופיקוח בע"מ

קרן אברהם חיים ידגרוף

קרן פרץ נפתלי

קרן קסירר

קרן ראות ורעות

רשתות קבוצת פישמן

חדש – מחברות נגישות!

אנו שמחים לבשר כי לאחר מאמצים שלנו, של מספר הורים מהעמותה ושל המרכז לעיוור בישראל, מהיום ניתן לרכוש עבור ילדיכם מחברות נגישות.

המחברות הן בגודל של מחברת תלמיד רגילה (A5) והשורות / משבצות בהן מודגשות על מנת לסייע בכתיבה ובקריאה. המחברות מכילות 40 דפים (80 עמודים). עלות מחברת 7 ש"ח. לרוכשים 10 מחברות, עלות מחברת 6 ש"ח.

ניתן לבצע הזמנה טלפונית בימים ב' ו-ד' בשעות
8:00-15:00, דרך המדור למכשירי עזר במרכז לעיוור בישראל. המחברות יישלחו בדואר ללא עלות.

טלפון להזמנות: 03-7915532.

חוזרים לבית הספר - זכויות והתאמות לילדינו

הילדים חזרו לביה"ס והורים רבים מבקשים לקבל מידע על זכויותיהם לשילוב מלא ועל ההתאמות שמשרד החינוך מחויב להן. כזכור, בעקבות פסיקת בג"ץ בעתירה שהגשנו בעניין הנגשות לילדים עם לקויות ראייה (נובמבר 2013), משרד החינוך פרסם חוזר מנכ"ל המפרט את כל תחומי ההנגשה, ההתאמות והפעילויות שבאחריות בית ספרו של התלמיד. בנוסף, בחודש יוני השנה פרסם משרד החינוך הוראות מפורטות בדבר הנגשתם של טיולים ופעילות חוץ בית ספרית לילדים עם לקויות שונות. אנו מביאות לכם את תמצית הדברים (הפניה למסמכים המלאים בסוף הכתבה).

על פי הוראות משרד החינוך, ההתאמות לתלמידים עם לקות ראייה נועדו לאפשר לילדים לממש את זכותם לשוויון ולחינוך, והן מאפשרות לתלמידים להשתתף באופן שוויוני ופעיל בחיי בית הספר, באופן עצמאי, בפרטיות ובכבוד, ותוך מיצוי מלוא יכולתם. ההוראות מפרטות הנגשות בשלושה תחומים:

א. חומרי למידה

ובכלל זה דפי מידע, דפי עבודה, מבחנים ועוד. על בית הספר להיערך מבעוד מועד ולספק לתלמיד חומרים אלו בפורמט הנוח לתלמיד, כמו למשל בהדפסה מוגדלת, בקבצים דיגיטליים או בכתב ברייל. במקרה שיש צורך בהקראה, למשל בבחינות, יהא על ביה"ס להיערך לכך עם קביעת לוח הבחינות ולמנות אחראי לכך לא יאוחר מיום לפני הבחינה. ההיערכות לבחינות בגרות ולבחינות חיצוניות תיעשה כבר בחודשים הראשונים של שנת הלימודים, כשביה"ס והמדריכה המחוזית מוודאים שמדור הבחינות במשרד החינוך מתכונן לכל ההתאמות הנדרשות.

משרד החינוך הודיע כי החל משנת הלימודים הנוכחית הוא יספק טכנולוגיה מסייעת, דוגמת מצלמה, מחשב או טבלט, צג ברייל וכו', לכל התלמידים הזקוקים לכך כבר מהכיתות הנמוכות, והקצה לכך תקציב ייעודי. רכישת הציוד וחלוקתו לתלמידים תיעשה בשלבים דרך הרשות המקומית.

ב. פעילויות בית-ספריות

מחייבות היערכות מוקדמת כדי להבטיח השתתפות מלאה של התלמיד. כך למשל, ימונה לתלמיד מלווה במסיבה או בטקס בית-ספרי. כאמור, ההוראות להנגשת פעילויות חוץ-בית-ספריות וטיולים פורסמו בחודש יוני 2016 והן מחייבות את מנהל ביה"ס ואת רכז הטיולים להיערך מראש לשילוב תלמיד עם לקות ראייה, תוך התייעצות עם צוות ההוראה התומך בתלמיד. המסמך מפרט פעולות שיש לבצע עוד לפני הטיול, כגון הכנת התלמידים, תכנון והתארגנות מוקדמים למיקום התלמיד (קרבה, סינוור, זווית ראייה וכו') או מקום לינה וצורך במלווה. ההוראות מדגישות את הצורך בשיבוץ מלווה מתאים לתלמיד, תוך שמירה על כבודו (למשל, בנושא גיל ומגדר המלווה) ובהדרכת אנשי צוות או מדריכים חיצוניים שאינם מכירים את התלמיד ואת צרכיו. חשוב מאוד להדגיש שמשרד החינוך מעמיד לרשות ביה"ס תקציב ייעודי למימון מלווה מתאים, זאת על מנת שלא יישנו מקרים שבהם בתי ספר לא אפשרו לתלמיד עם לקות ראייה להשתתף בטיול ללא ליווי של הורה או מימון המלווה על-ידי ההורים.

ג. התאמת הסביבה הפיזית

ובכלל זה כל שטח בית הספר, כולל מבני הפנים ומתקני החצר, תבוצע במימון משרד החינוך ובביצוע הרשות המקומית. תקנות ההנגשה של מוסדות חינוך ברורות מאוד ועל הרשויות לוודא שיהיו התאמות כגון הצללת חלק מחצר ביה"ס, מניעת סינוור בכיתות ובחללי הלימוד, סימון של מדרגות, מעקים, ידיות, דלתות בצבע בולט, וכן פסי אזהרה לפני מדרגות וכניסה לחדרים, הרחקת מכשולים, שילוט בולט מותאם או בברייל ועוד.

לכל בעיה או שאלה הנוגעת למימוש זכויות ילדינו במערכת החינוך, ניתן לפנות בכל עת

לצוות "אופק לילדינו" בטלפון: 02-6599553 ואנו נסייע לכם למצות את זכויותיכם.

ניתן לקרוא את ההנחיות באתר האינטרנט שלנו בכתובת www.ofekl.org.il תחת לשונית "זכויות"

עיגול לטובה

"עיגול לטובה" הינו מיזם המאפשר לכל אדם לתמוך בצורה פשוטה ולא יקרה בנושא הקרוב לליבו. אנחנו זקוקים לך – אתה יכול לבחור בנו ולהיות "מעגל" של 'אופק לילדינו'. כך אתה תוכל לתרום כ-4 שקלים מדי חודש, וללא מאמץ!

איך אתה יכול לעזור לנו? מדי חודש "יעוגלו" כלפי מעלה עסקאות המתבצעות בכרטיס האשראי שלך. לדוגמה, עסקה של 29.90 ₪ תעוגל ל-30 ₪, וההפרש בסך 10 אגורות יועבר ל"אופק לילדינו".  הסכומים הקטנים שאתם תורמים מצטברים לסכומים משמעותיים לטובת ילדים עם עיוורון ולקויות ראייה. כל הסכומים שתתרמו יעברו אלינו לתרומה.

פשוט שילחו לנו את מספר הטלפון שלכם, ואנו נתקשר אליכם לצרף אתכם: במייל ofek@ofekl.org.il או בטלפון 02-6599553

עזרו לנו לעמוד ביעד שלנו – 300 מעגלים עד סוף חודש אוקטובר 2016!

אנא הפיצו, שתפו וצרפו בני משפחה, חברים ומכרים!

בזכות ולא בחסד

מחוז שם המדריך/ה טלפון נייד דואר אלקטרוני
דרום דרומי רויטל בר – שי 053-4565652 Lisbon401@walla.com
מרכז טיפולי דרום- ב"ש נאווה ניב 050-7586809 Niv.nava@gmail.com
דרום- לא יהודי מוניר אבו עג'ג' 052-2717534       moneer73@walla.com
דרום צפוני מוניק אליהב 054-6230833 moon32424@gmail.com
מרכז דרומי אינה סולומון 054-4682993 Innasolomon61@gmail.com
מרכז צפוני ראדה סארחן 052-4656191 nice_gada@hotmail.com
תל אביב תותי אופטובסקי 054-7772585 tutiop@gmail.com
ירושלים ברטה בר גיל

 

050-8253244 bbargil4@gmail.com
מזרח ירושלים פאידה עליאן 054-4271165 a7mad-1969@hotmail.com
חיפה ציפי קליין 054-2497050 kleintzipi@gmail.com
חיפה- לא יהודי רג'אא  מסאלחה 054-5226891 rajaam@walla.com
צפון- לא יהודי עאמר דכוור 052-3326615 Dakwar_A@yahoo.com
צפון סיגל מרגלית 052-2713595 sigalm8@gmail.com

במשפחה שלנו

הכירו את משפחת קורש ממרחביה

ההורים רוני ולילך.

הילדים מהקטן לגדול – אורי בן 7 וחצי, איילת בת 9 וחצי, אביגיל בת 11 וחצי, רומי בת 17, נוגה גם היא בת 17, נמרוד בן 21, רודריגו בן 24 ונעמי בת 30. חלקם ילדים של רוני מהנישואים הראשונים, חלקם ילדים של לילך מהנישואים הראשונים, ושלושת הקטנים, ילדים משותפים לזוג.

מרחביה אנחנו גרים במושב מרחביה שנמצא בעמק יזרעאל (לא רחוק מעפולה). רוני נולד כאן במושב, גם אבא שלו נולד כאן. אנחנו גרים בבית בן 80 שנה! נהנים מהקרבה לשדות ולעמק.

הבית שלנו בית קטן וחמוד. מבולגן עם אופי מדליק. יש חצר גדולה, מבלים בה המון. נדנדות, טרמפולינה, בריכה קטנה, חיות, ובכלל חיים הרבה את החוץ ואת הטבע.

פרנסה / עיסוקים רוני הוא צייר, פסל ואמן, הוא מתפרנס בעיקר ממצבות אמנותיות והנצחה. לילך עובדת קצת בתחומים של היריון ולידה, תרפיסטית רגשית בתחומי היריון ולידה ועיבוד חוויות לידה וטראומות מהילדות ובכלל. כמו כן מלווה נשים בלידה, הכנה ללידה וכו'.

סדר יום הילדים בחינוך ביתי, קמים בבוקר ומתעסקים בענייניהם בלי הכוונה מאתנו, ההורים. הם מאוד מווסתים ומגוונים. אנחנו סומכים עליהם לחלוטין. יש פרקים שבהם הם קוראים, מציירים, כותבים, חוקרים, וגם פרקים של פעילות גופנית, טיפול בגינה ובחיות, ובכלל- עסוקים בלפגוש את עצמם ולקדם את עצמם הלאה.

על השולחן מנסים לאכול בריא, בגדול צמחוני. פעם בשבוע בשר (הסבתא מכינה), מנסים לא לאכול אוכל תעשייתי, והכי חשוב- שיהיה אוכל טעים ומגוון.

הלידה של אורי הייתה מקסימה ומהממת, בבית, בתוך בריכת לידה. אביגיל ואיילת, יחד עם המיילדת, אחותי ונעמי, הבת הגדולה של רוני, היו סביבי. אורי נולד אהוב וליטפו את הראש שלו ממש כשנולד.

ההתמודדות אורי, לשמחתנו, הוא ילד עם המון כוחות, עם לקות שבסך הכול עבורו היא קלה, למרות שמבחינה רפואית יש לו לקות משמעותית. ההתמודדות היא בעיקר לראות איך העולם פוגש אותו ואיך הוא פוגש את העולם, מה הוא צריך בכל שלב ולמצוא את הדרכים הנכונות לנו.

גיליתי בשנה-שנתיים האחרונות שההתמודדות היא בעיקר סביב פיתוח קשרים חברתיים: מכיוון שהוא לא יכול לקרוא תנועות והבעות פנים, אז יש לו את הדרך שלו לעשות את ההתקדמות בעניין הזה. בשנה האחרונה הוא מאד פרץ חברתית, ויש לו את קבוצת הבנים שיחד משתוללים ויש קשרים מאוד משמעותיים שם. באופן כללי, מנסים לראות אותו ולראות מה עוזר לו בכל שלב.

אורי חכם, מקסים ורגיש. כל כולו חוזק. הוא רגיש גם מבחינה אנושית. מאוד שמח ומאמין בעצמו.

מוזיקה היה לי ברור שכדאי שתהיה לו עוד שפה, היות שהתחום הוויזואלי הרי יהיה חלש כל החיים. הצעתי לו כינור לפני שנתיים. הוא מאוד שמח, התחבר מאוד. באופן כללי, הוא מאד אוהב מוזיקה, חי את זה. לא תמיד אוהב להתאמן, אבל אני לא רואה אותו כרגע בלי מוזיקה. התמיכה של 'אופק לילדינו' מאוד מאפשרת את זה, כי בסך הכול זה דבר יקר.

היכרות עם אופק לילדינו שוטטנו באתר, ואז דיברתי עם אפרת, והרגשתי שיש מקום עם רוח מאד נעימה.

אופק לילדינו בשבילנו היינו בכמה נופשים שהיו מאוד נעימים. עבורי 'אופק' זה באמת להראות לאורי שהוא לא היחיד בעולם. כשהתחלנו להגיע, הוא לא הכיר אף ילד עם לקות ראייה והייתה לי תחושה לא מודעת שאולי הוא יחיד כזה. פתאום לראות עוד ילדים מסוגים שונים שכולם מתמודדים, זה יוצר הרבה שקט. גם כאימא, עבורי היה מאד משמעותי שהילדים יראו עוד אחים כאלה, שהם לא האחים היחידים, ויפגשו עוד משפחות שמתמודדות, וזה נותן בעיניי קהילה חברתית יותר בריאה.

חלומות החלומות שלי עבור אורי הם כמו החלומות משאר הילדים. שיגשימו את עצמם, יהיו מה שהם יכולים להיות, יאמינו בעצמם, ילכו עד הקצה, יעשו דברים שאנחנו רק דמיינו ולא יכולנו לעשות, ובעיקר להיות לידם, לשמוח בהם ולגדול ביחד.

האושר שלנו האושר שלנו זה הנחת מהילדים ובכלל, מהתפתחות. התפתחות, התקדמות והשתכללות מביאות הרבה אושר, גם עבורנו אישית וגם לילדים.

קשיים הקשיים הם בלתת לכל ילד את המקום שלו ולראות אותו גם כשלעצמו וגם בהקשר המשפחתי.

האחים והאחיות כל אחד מהם עומד בפני עצמו והקשרים ביניהם מעניינים ככל שהם גדלים.

מסר להורים אחרים תמיד לראות את הילד כילד ולאו דווקא כלקות שלו או הדברים שהוא חזק בהם או חלש בהם, אלא לראות את כולו כישות חד פעמית שמתפתחת ונעה בעולם ואנחנו לצדה. לא להסתכל על הלקות אלא להסתכל על הילד בכלל, שהלקות היא רק חלק ממנו.

חבר כלבבי

מאת: יריב מלמד ואביטל מרגוליס, "המרכז הישראלי לכלבי נחייה"

כלבי הנחייה ב"מרכז הישראלי לכלבי נחייה לעיוורים" עוברים מסלול קפדני ומקצועי עד להפיכתם לכלבי נחייה. לצערנו, כ-50% מהם לא מסיימים את הכשרתם מסיבות שונות של אי התאמה. אותם כלבים מאומצים ע"י משפחות שבהן אדם / ילד עם צרכים מיוחדים. חשוב לציין כי לא מדובר בכלבים מאולפים לצרכים מיוחדים, אלא בכלבים איכותיים שיהוו כלבי מחמד עבור משפחות אלו.

"חבר כלבבי" הינו פרויקט במסגרת זו, המכוון למשפחות של ילדים עם עיוורון או לקות ראייה, במטרה להעניק לילדים התנסות חוויתית חיובית עם כלבים כבר מגיל צעיר, ובכך לסלול את הדרך להיעזרותם בכלב נחייה בעתיד.

הילד ומשפחתו מקבלים הזדמנות לקחת על עצמם את האחריות לגידול הכלב, כולל האחריות להאכלת הכלב, לטיפוחו, לעידוד תגובות ציות כלליות ועוד.

ישנם יתרונות מוכחים להימצאותם של כלב או חיית מחמד בתוך הבית. אנו מאמינים כי שירות זה משפר את חייהם של כל בני הבית, ובנוסף, הכלב יסייע לאדם הצעיר ברכישת הכישורים אשר יידרשו לו בעתיד אם יהיה בעל כלב נחייה.

ישנם יתרונות פסיכולוגיים ופיזיולוגיים רבים הקשורים בגידול כלב. פיתוח קשר זה יכול:

  • להקל על תקשורת ומגע חברתי.
    • לקדם אורח חיים מגוון יותר, מעניין ופעיל.
    • לספק חברותא ונחמה.
    • לשפר ביטחון והערכה עצמית.
    • לפתח חוש אחריות, עצמאות ובגרות
    ועוד.

לצד כל היתרונות הברורים, חשוב לשים לב למספר נקודות לפני שמקבלים החלטה על אימוץ כלב מהמרכז לכלבי נחייה:

  1. הכלב – מדובר בכלב מגזע לברדור, זכר או נקבה, במשקל של כ-35 ק"ג בממוצע, כלב צעיר בן שנה, כלב חזק שעבר חינוך בסיסי.
  2. הכלב צריך שישה דברים בסיסים:
    א. בריאות תקינה – על הכלב להיות בריא כדי להיות כלב שמח וחיוני.
    ב. תזונה – על הכלב לקבל מזון איכותי לכלבים על מנת שפרוותו תהיה בריאה וריח גופו יהיה תקין.
    ג. פעילות גופנית – הכלב צריך לצאת לטיולים באופן יום-יומי גם אם יש חצר גדולה, כי הוא מטבעו סקרן, רוצה לחקור וזקוק לפעילות גופנית ולמפגשים חיוביים עם בני מינו.
    ד. משמעת – הכלב צריך שאתם תנהיגו אותו אחרת הוא ינהיג אתכם!
    ה. משחק וליטוף – הכלב זקוק לאהבה כדי שיוכל להחזיר אהבה!
    ו. סדר יום – כמו ילד, כלב צריך שגרת יום קבועה שבה הוא מקבל את המזון, מים, טיול וכד' בזמן פחות או יותר קבוע ומוגדר.
    כל זה דורש זמן ומאמץ ואתם צריכים לשאול את עצמכם אם יש לכם את היכולת לספק לכלב את מה שהוא צריך.

לפרטים, שאלות והרהורים, אתם מוזמנים לפנות ל"מרכז הישראלי לכלבי נחייה" בבית עובד,
טל': 08-9408213
.

שירותים במעגל החיים

לקראת שירות – מכינות קדם צבאיות

המכינות הקדם צבאיות הפכו בשנים האחרונות לפופולריות בקרב בוגרי י"ב. המכינות נוסדו על-מנת להעניק לבני נוער חוויה משמעותית לפני הגיוס. המכינות מחנכות למעורבות חברתית ומכשירות את בני הנוער כדי שבעתיד ישתלבו בתחומי הביטחון, החברה, החינוך, הכלכלה ועוד.

למעשה, המכינה היא תכנית של 10 חודשים לפני השירות הלאומי/הצבאי והיא פתוחה לחניכים המגיעים מכל מגזרי החברה הישראלית. התכנית מורכבת משילוב ייחודי בין לימודים, עבודה קהילתית, מסעות וטיולים להכרת הארץ וחיי קבוצה, והיא מכוונת לעזור בעיצוב הזהות האישית ובפיתוח תפיסת עולם המבוססת על חשיפה למספר עולמות תוכן.

ברחבי הארץ יש 54 מכינות, כאשר לכל אחת מהן אופי שונה, והן פונות לקהלי יעד מגוונים: מכינות מעורבות / דתיות / חילוניות, מכינות שמתמקדות בעבודה בקהילה, לצד מכינות המדגישות למידה, מכינות במרכז הארץ לצד מכינות בצפון ובדרום.

בשנה החולפת החלה מועצת המכינות בתכנית לשילוב בני נוער עם מוגבלות במכינות. מטרת התכנית היא להנגיש את עולם המכינות, וזאת כדי שיותר בני נוער עם מוגבלות ישתלבו בהן. ההנגשה כוללת הנגשה פיזית, הנגשה חושית, פעילות הסברתית ועוד.

כדי לקדם את הנושא נבחר איש קשר מכל אחת מהמכינות ברחבי הארץ, שישמש כרכז נושא השילוב. בני הנוער שיגיעו למכינות ישתלבו בהן כתלמידים מן המניין, יגורו במגורים המשותפים עם כל יתר החניכים, וייקחו חלק בכל הפעילויות.

גיא פינקלשטיין, רכז התכנית, מספר:
"השנה כבר השתלבו שני חבר'ה עם לקות ראייה במכינות: נערה עם לקות ראייה ונער עם עיוורון, ואנו מקווים שבשנה הבאה נשלב בני נוער נוספים". הוא מוסיף, "הצוות שלנו פועל כדי לאפשר לכל בן ובת נוער הרוצים בכך להשתלב באופן מיטבי במכינה. חווית הלימוד במכינה מצמיחה מנהיגים, אנשי חינוך, אקטיביסטים, ואנו רואים בכך ערך רב. התחלנו בהנגשת המכינות ועוד דרך ארוכה לפנינו. אנו נמצאים בחשיבה מתמדת כדי שבני הנוער עם עיוורון או לקויות ראייה יוכלו לקחת חלק פעיל בעבודה הקהילתית של המכינה וכן להשתתף בכל פעילויות השטח. כמו כן, נסייע ברכישת טכנולוגיה המותאמת ללמידה עבור החניכים".

התכנית מתאימה לבני ובנות נוער מסיימי תיכון המעוניינים בשנה של חוויה קהילתית, תוך התפתחות ולמידה אישית וקבוצתית.

אם ילדיכם רוצים להשתלב, להוביל ולהתפתח – זה המקום!

לפרטים ויצירת קשר, אתם מוזמנים לפנות לגיא פינקלשטיין, רכז התוכנית – בדוא"ל: guyfink@bezeqint.net או בטלפון: 052-365-9956.

כנס עולמי של ארגונים בתחום העיוורון, פלורידה ארה"ב

מאת: יעל וגילה – צוות "אופק לילדינו"

כנס בין-לאומי של ארגון העיוורים העולמי ה-WBU ושל המועצה הבין-לאומית לחינוך ולשיקום אנשים עם לקות ראייה ICEVI, התקיים בחודש אוגוסט בפלורידה ארה"ב. כנס רב משתתפים זה מתקיים מדי 4 שנים והוא הכנס המרכזי והחשוב ביותר של המעורבים בתחום השיקום, קידום זכויות ושילוב ילדים ובוגרים עם עיוורון או לקות ראייה בחברה. מגיעים אליו מומחים ופעילים מרחבי העולם.

נושא הכנס היה 'חינוך לכל הילדים עם לקות ראייה – מעבר לשנת 2015' ( 'Education for All Children with Visual Impairment: Beyond 2015') והכנס התמקד במטרות המילניום של האו"ם בתחום החינוך.

המושבים הרבים יוחדו לנושאי שיקום וחינוך ילדים וצעירים עם עיוורון או לקות ראייה, כולל פיתוח טכנולוגיות ושימוש במדיות חדשות, שיטות הוראה ושיקום, ניידות, סיכונים וסכנות של טכנולוגיות חדשות (לדוגמה, סכנות מצד רכבים שקטים), קידום זכויות וכן יישומה של האמנה הבין-לאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות ועוד.

נציגות 'אופק לילדינו', הארגון היציג של הורים לילדים עם עיוורון ולקויות ראייה בישראל, הוזמנו להשתתף בכנס ואף הציגו שני נושאים. גילה זיידל, יו"ר "אופק לילדינו", הציגה את התכנית "עבודה באופק" – תכנית הקיץ להכשרת בני נוער עם עיוורון או לקות ראייה לעולם התעסוקה. יעל וייס-ריינד, מנהלת 'אופק לילדינו', הציגה את מאבקה רב השנים של העמותה להנגשת החינוך בישראל לילדים עם עיוורון ולקות ראייה ואת הניצחון שלנו בעתירה לבג"ץ. פסיקת בג"ץ מיסדה את חובת המדינה להנגיש חומרי וספרי הלימוד, בחינות בגרות ופעילות בית ספרית. גילה זיידל אף השתתפה בסדנה לארגוני הורים מטעם הארגון הבין-לאומי של ארגוני הורים לילדים עם לקות ראייה International Association of Parents of Children with Visual Impairments – IAPVI.

בכנס לקחו חלק נציגים נוספים מישראל, ובהם נתי ביאליסטוק-כהן, מנכ"ל "המרכז לעיוור בישראל", כנציג מדינת ישראל בארגון העיוורים העולמי WBU; עורך הדין תומר רוזנר, חבר ועד בעמותת על"ה, שהציג את פעילותה של על"ה בתחום השירותים לסטודנטים; ד"ר נורית נוי, מומחית עולמית בתחום השיקום והשירותים לאנשים עם עיוורון, הרצתה על תיאור קולי בתיאטרון ובקולנוע כשירות מתפתח בישראל לרווחת חברי קהילת האנשים עם עיוורון או לקות ראייה.

בין הנושאים הרבים שעלו:

  1. סוגיית התעסוקה הייתה ציר מרכזי בדיונים והוצגו מחקרים, שיטות ותובנות מהשטח. התכנית 'עבודה באופק' שהוצגה במהלך הכנס זכתה להתעניינות רבה כמודל מצליח לחשיפת צעירים לעולם התעסוקה. מהמחקרים שהוצגו עולה שהתנסויות בגיל צעיר, מעורבות ההורים ושליטה בטכנולוגיה ובמיומנויות הקשורות ללקות הם בין הגורמים המשמעותיים להשתלבות מוצלחת בעולם העבודה.
  2. חשיבותה של אוריינות ברייל אינה יורדת מסדר היום של הקהילה ומושקעים בה משאבים רבים, שהרי אוריינות היא מפתח להשתלבות, שוויון ועצמאות בכל תחומי החיים. מומחים מדגישים שאין תחליף לאוריינות הברייל ואפילו טכנולוגיות קוליות חדשניות לא יכולות לשמש תחליף למיומנות זו, אלא רק תוספת.
  3. השפעת טכנולוגיות חדישות ומדיות חברתיות על חייהם של אנשים עם עיוורון נידונה בהרחבה. לצד ההיבטים החיובים, עולים חששות להדרה כאשר רשויות, מוסדות, עסקים ואף מעגלים חברתיים מצמצמים שירותים ואינטרקציות פנים אל פנים.
  4. נציגים רבים דנו במצב יישומה של האמנה הבין-לאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות בארצם. נציגי הוועדה באו"ם התייחסו למעורבותם החשובה של ארגוני אנשים עם מוגבלויות ביישום האמנה ובפיקוח. הם ציינו שארגונים רשאים להגיש דוח על המדינה במטרה ליצור מרחב להידברות עם רשויות המדינה וכדי לקדם את זכויותיהם של בעלי מוגבלויות. גם אנחנו ב"אופק לילדינו" חברים בפורום של ארגונים בישראל השוקדים על כתיבת דוח לוועדה באו"ם תוך דיאלוג עם הרשויות בארץ.

האווירה בכנס הייתה חגיגית ומעצימה ואנשים עם לקות ראייה ואנשי מקצוע קיימו מפגשים בלתי-אמצעיים, החליפו חוויות, למדו אלה מאלה וחיזקו זה את זה. עבורנו הייתה זו הזדמנות חשובה לשמוע ולהשמיע, ולהתחזק בתמיכתם של הורים מכל רחבי העולם. במיוחד התחזק הקשר עם נציגי ארגוני ההורים סוזן לוונטור מארה"ב, דייויד הת'ר מניו זילנד, אנג'ל אקרמנס מהולנד ומרי אלונזו מהפיליפינים. יחדיו הצליחו ארגוני ההורים להעביר החלטה בדבר הקצאת משאבים של ICEVI להקמתם של ארגוני הורים במדינות שבהן אין כאלה, ולתמיכה בפעילותם של ארגוני ההורים. זאת מתוך הכרה עמוקה שהקשר ושיתוף הפעולה בין אנשי החינוך להורים הינו המפתח להצלחת הילדים.

לטיול יצאנו - יומן מטיול המשפחות

מאת: לירז שאולוף, אחות של נועם

השמחה התחילה לפני כחודשיים, כשאימא אמרה שנוסעים לטיול של "אופק לילדינו".

כיוונתי שעון מעורר ליום ראשון כדי להתעורר מוקדם ולצאת לכיוון תל אביב. הגענו לתל אביב. בהתחלה לא ראיתי אף אחד, אבל אחרי כ-5 דקות כולם התחילו להגיע, וזה שימח אותי.

העצירה הראשונה בטיול הייתה ליד מושב נהלל. נסענו לקטיף בצלים מטעם עמותת "לקט ישראל", וכל מה שקטפנו נשלח למשפחות נזקקות ברחבי הארץ. אני ושירה אספנו 301 בצלים! כשסיימנו את הקטיף, נחנו קצת בצל ושתינו מים. התקדמנו לאוטובוסים, ומהקטיף נסענו למפעל שוקולד של שטראוס-עלית בנצרת. במפעל ראינו איך מייצרים שוקולד, עוגות ומסטיקים, ובסיום הסיור, אכלנו כמויות של שוקולדים!

ביום שני קמנו בבוקר והלכנו לארוחת בוקר. אחרי ארוחת הבוקר, עלינו לאוטובוסים לנסיעה קצרה לכיוון חוף אכזיב. בחוף אכזיב עלינו על סירות טורנדו שנסעו מהר ממש – השתוללנו ושרנו שירים תוך כדי השיט המהיר. כשירדנו, אני שיחקתי בחול ובמים וכשכולם סיימנו את השיט, עלינו שוב לאוטובוס ונסענו לכיוון מערת קשת. במערת קשת ראינו נוף עוצר נשימה והצטלמנו תמונה קבוצתית. אחרי זה הלכנו לאכול פיצה באגם מונפורט. היה ממש טעים.

הטיול ממשיך וכבר הגענו ליום שלישי. קמנו בבוקר ואכלנו ארוחת בוקר. אחרי שאכלנו ארוחת בוקר, נסענו לעיר התחתית של עכו לסיור בעקבות האבירים. היה ממש כיף- ראינו עיר שלמה שבנויה מתחת לעיר עכו! משם נסענו ל"חנות למשמעות" שהיא חנות שבה מוכרים יצירות שעשו אנשים עם מוגבלות וגם כל המוכרים הם אנשים עם מגבלה. קנינו חולצות, רקדנו והשתוללנו והיה ממש כיף. לקראת הערב נסענו לראש הנקרה, שם ראינו מלא מים זורמים מתחת לאבנים וגם חיזיון אורקולי שמוקרן על הסלעים!

הגענו ליום האחרון, יום רביעי. התחלנו את היום בנסיעה לגנים הבאהאיים, שהם מקום קדוש וקסום. היה לי כיף שם במיוחד, ואפילו נכנסנו למקדש של הבאהאים. אחרי ביקור בגן החיות בחיפה, התחלנו את הנסיעה הארוכה בחזרה לירושלים.

חזרנו מלאי חוויות, בוכים שנגמר הטיול הכיפי ומחכים לטיול הבא!

שנה טובה לכל ילדי "אופק לילדינו"!

ברכת משרד החינוך לשנה החדשה

תלמידים והורים יקרים,

בכל שנה, בעת הזו, כשהחצב פורח בשבילי הדרך והערב יורד מוקדם עם רוח חרישית, אני שמחה לברך לשנה החדשה.

אנו מלווים אתכם באהבה ושוקדים לפתוח בפניכם עולמות חדשים המותאמים ומונגשים, להצלחתכם.

תלמידים והורים יקרים, יש לי שלוש בשורות נפלאות עבורכם:

  1. כזכור, משרד החינוך הקצה אשתקד 7 מיליון ש"ח לטכנולוגיה מסייעת, ובימים אלה אכן החלו הרשויות המקומיות לממש תקציב זה. גם בשנת הלימודים הנוכחית, התשע"ז, הקצה משרד החינוך 7 מיליון ש"ח. המטרה היא שכבר בשנת הלימודים התשע"ח יירכש ציוד טכנולוגי לתלמידים הזקוקים לכך מיד עם תחילתה של השנה.
  2. השנה, כפי שבוודאי חלקכם יודע, הופקו עבורכם ספרים מוגדלים מדהימים, אפילו יפים יותר מהמקוריים: איכותיים, בגודל דומה לספר המקורי, בצבע ועם ספירלה כדי להקל על הדפדוף. ספרים אלה הוכנו עבורכם ע"י הספרייה לעיוורים בנתניה, שאנו עובדים איתה בשיתוף פעולה מבורך.

בנוסף, בימים אלה ממש יצא לדרך פיילוט הספרים הדיגיטליים. אנו מקווים שהספרים הדיגיטליים ייתנו מענה מיטבי לכל אותם תלמידים שיעשו בספרים אלה שימוש באמצעות הטכנולוגיה שברשותם.

בסיום הפיילוט ניתן יהיה לומר שמשרד החינוך מקיים את הבטחתו ומנגיש עבורכם, התלמידים, את ספרי הלימוד שלכם בכל סוגי ההנגשה הנדרשת לכם: ספרי ברייל, ספרים מוגדלים איכותיים, ספרים דיגיטליים מונגשים וספרים מוקלטים.

  1. הבשורה השלישית – הטיול המונגש. זכותכם, תלמידים יקרים, להשתתף יחד עם חבריכם בכל פעילות המתקיימת, בין אם היא מתקיימת בין כתלי בית הספר או מחוצה לו. בתחילת שנת הלימודים הנוכחית התפרסם מסמך המסדיר את ההנגשות הנדרשות לתלמידים לצורך השתלבותם המיטבית בפעילות חוץ בית ספרית, ובכלל זה גם מלווה עם לינה.

לסיום, תלמידים יקרים, בברכתי לכם, לכל אחד ואחת אני מבקשת לומר: האמינו ביכולתכם, בעצמכם, האמינו בכוח הרצון והיו נכונים להעניק מעצמכם ואז תחושו סיפוק ושמחה אמיתית.

בהזדמנות זו ברצוני לברך ולהודות לגילה ויעל שדואגות לכם ולהצלחתכם וכן למורים הנהדרים המלמדים אתכם.

בברכת שנה טובה ומוצלחת,

שולמית כהן, מפקחת, האגף לחינוך מיוחד, משרד החינוך.

מה העניינים- עדכונים מחיי העמותה

עדכונים מחיי העמותה

בחודשים האחרונים נפגשנו עם צוותי המורים התומכים במחוזות חיפה, צפון – מגזר ערבי, צפון – מגזר יהודי ודרום צפוני. מפגשים אלו חתמו סבב של שנתיים, שבמהלכו נפגשנו עם כלל המורים התומכים העובדים עם ילדינו כדי להכיר ולקדם שיתופי פעולה. יצאנו מהמפגשים בתחושה שיש מי שדואג לילדים שלנו וכי יחד – ההורים, הצוותים החינוכיים וצוות העמותה – נסלול עתיד טוב יותר לילדינו. תודה לאורנה שלמון ולגילה זיידל שהצטרפו למפגשים ושיתפו בסיפוריהן.

במסגרת שיתוף הפעולה עם עמותת "מגדלאור – יעדים לצפון" קיימנו ב- 9.3.16 מפגש הדרכה להורים וילדים בתל אביב, בנושא "עזרים מסייעים בחיי היומיום". המשתתפים למדו על עזרים שיכולים לשמש אותם ולשפר את איכות החיים בכל תחומי התפקוד. הכרנו עזרים לשימוש במטבח, משחקים נגישים, עזרי הגדלה, אמצעי ניווט ועוד. אין לנו ספק שהמפגש עורר רצון להכיר עוד עזרים וכן עורר את הסקרנות לגבי פיתוחים טכנולוגיים. תודה לריטה לפיד מ"מגדלאור" על הכנת המפגש ועל ההדרכה הנעימה והמעניינת.

פעם בשנה נפגש כל צוות העמותה עם חברי הוועד המנהל של העמותה. במפגש שקיימנו ב-22.3.16 שמעו חברי הוועד המנהל מהצוות ומהסטודנטיות שלנו על התכניות ועל הפרויקטים השונים. כמו כן, התעדכנו בעשייה השוטפת של העמותה.

לפני חג הפסח קיימנו מפגש עם הורי הילדים בגן אלי"ע בבאר שבע. ההורים האזינו לסיפורה של אסתי שושן, אימא של ליהי. אסתי שיתפה בחוויותיה במהלך גידול ילדה עם לקות ראייה. היא סיפרה על הקשיים ועל ההצלחות, הקשיבה להורים ותמכה בהם. כמו כן, ההורים נחשפו לפעילות העמותה ולמסגרות וארגונים התומכים בילדים בכל מעגלי החיים. המפגש השאיר טעם של עוד, ואנו מקווים שבזכותו ייחשפו הורים נוספים לפעילותנו. תודה למשתתפי המפגש!

צוות "הורה להורה" לקח על עצמו השנה לחזק את הקשר עם קהילת רופאי העיניים לילדים. במסגרת מיזם זה, אנו מקיימים מפגשים אישיים עם צוותי מחלקות ומרפאות העיניים לילדים ברחבי הארץ. המפגש השני בסבב זה התקיים בבית החולים "תל השומר". נפגשנו עם פרופסור אברהם שפירר ועם ד"ר איתי בן ציון. סיפרנו להם על פעילותנו, ויחד עמם חשבנו כיצד לחבר משפחות נוספות לעמותה כדי להציע להן את שירותינו. אנו מקווים להמשיך במפגשים חשובים אלה כדי לעודד את השיח עם רופאי העיניים ולהציג את נקודת המבט שלנו כ"פציינטים". תודה לפרופסור שפירר ולד"ר בן ציון על ההיענות, ולמיכל אגמון ששיתפה בסיפורה האישי.

ב-20.3.16 קיימנו בבאר שבע, כמיטב המסורת, מסיבת פורים נפלאה למשפחות מכל אזור הדרום. המסיבה, שהייתה מלאה בהפתעות ובכיף, התקיימה בשיתוף צוות המורות התומכות במחוז דרום. זו הייתה הזדמנות להיפגש וליהנות יחד.

ב-13-14.4.16 התקיימה סדנה שעסקה בחינוך מיני חברתי לבני נוער בני 18-14 מכל הארץ. הסדנה התקיימה במרש"ל תל אביב והנחו אותה אנשי צוות מ"רעות-דלת פתוחה". הסדנה הייתה מוצלחת מאוד, בני הנוער הגיעו מלאי מוטיבציה ורצון לקיים שיח על חברות ומיניות. כולם הביעו סקרנות, הקשיבו קשב רב, הרבו לשאול שאלות ולשתף במחשבות ובחוויות אישיות. תודה לכל השותפים והמשתתפים.

הכנס השנתי של העמותה התקיים ב-30.5.16 במרש"ל תל אביב, שניאות לארח אותנו. פתחנו את הכנס בהענקת אותות הוקרה ליחידים ולארגונים הפועלים באופן מעורר השראה למען ילדינו. המשכנו בהרצאה של שרון מישקובסקי מ"ארגון קשר" שעסקה בנושא "אחים ואחיות לילדים עם צרכים מיוחדים". לאחר האסיפה הכללית שבה נבחרו חברי הוועד המנהל של העמותה, התחלקנו לסדנאות בקבוצות קטנות על פי בחירת ההורים. הסדנאות סיפקו למשתתפים הזדמנות להביע, ללמוד ולשאול. חתמנו את הכנס המוצלח בשיחתו מעוררת ההשראה של גיא ממן, בוגר העמותה, שסיפר על עצמו ועל ההתמודדויות שלו במעגלי החיים. אנו מודים מקרב לב למרש"ל תל אביב על אירוח הכנס וכן לכל מי שתרם להצלחתו.

בתחילת יוני חנכנו בשעה טובה את אתר האינטרנט החדש שלנו! למשימה נרתמו כל חברות הצוות שלנו, שכתבו, ערכו, העירו והאירו. שמנו דגש על נגישות האתר והקפדנו שיספק מידע זמין ואמין. האתר מכיל מידע רב בנושאי לקויות ראייה, זכויות הילדים, לימודי מוזיקה לילדים, נושאים רגשיים, מאמרים מקצועיים, שירותים שונים ועוד, כל אלה לצד מידע מקיף על פעילותנו ועדכונים על פעילויות קרובות.
האתר הותאם למובייל, כך שתוכלו לגלוש בו גם מהנייד. נשמח לקבל מכם משוב!
לגלישה באתר סרקו את הברקוד, או חפשו בגוגל "אופק לילדינו". תודה גדולה לאבי יבגי המתכנת ולרעות שטרן המעצבת הגרפית.

בהזדמנות זו נספר שלאחרונה פתחנו בפייסבוק פורום להורים של ילדים עם לקויות ראייה. זו קבוצה סגורה בניהולו של הצוות שלנו ובתכנים יכולים לצפות חברי הקבוצה בלבד. הפורום הוא במה לשיתוף והתייעצות. אנו מזמינים את כולכם להצטרף, חפשו בפייסבוק "פורום הורים אופק לילדינו". ניתן להירשם גם דרך אתר האינטרנט שלנו.

בחודש יוני השתתפנו בפעם הראשונה בכינוס של איגוד רופאי העיניים בישראל. בכנס זה משתתפים הרופאים, האופטומטריסטים וכן אנשי מקצוע נוספים הקשורים לעולם העיניים והראייה. היום השלישי של הכנס עסק בראייה ירודה, וניתנה לנו הזדמנות להקים דוכן מידע על אודות העמותה. רבים ניגשו לדוכן שלנו, שמעו על פעילותנו, ואנו מקווים שיפנו אלינו מטופלים בעתיד.

ב-2.6.16 קיימנו מפגש מסכם לקבוצת התמיכה של העמותה, קבוצה שפעלה שנים רבות במרכז הארץ. למפגש הגיעו חברי הקבוצה לאורך השנים. הם סיכמו את התהליך, וכן נפרדנו מרותי יהב-דגן, שהנחתה את הקבוצה. זו ההזדמנות להודות מקרב לב לרותי היקרה על שנים של שותפות ועל הקשר המיוחד שלה עם משפחות העמותה.

בימים אלו אנו עסוקים בתכנון קבוצה חדשה להורים. נשמח לשמוע מכם האם קבוצה כזו מעניינת אתכם ורלוונטית לכם כרגע. ניתן לפנות למשרדנו.

זה 16 שנים מתקיים בספארי ברמת גן אירוע "גשר של אור" – חגיגת בר ובת מצווה לילדים וילדות עם לקות ראייה ואחיהם. באירוע השתתפו יותר מ-600 איש ובהם רבים מילדי העמותה. הם נהנו מתכנית מגוונת ומסיור מותאם בספארי. בתום ההתכנסות החגיגית קיבל כל אחד מהילדים סל מתנות ובו גם הדיסק "דברים ששומעים מכאן", שהופק על ידי מוזיקאים עם עיוורון בוגרי העמותה. ברכות לכל החוגגות והחוגגים!

ב-8.6.16 ציינו את סיום שנת הפעילות של התכנית "חלומות מוזיקליים" בקונצרט חגיגי בהשתתפות ילדי התכנית. זו כבר מסורת: אחת לשנה ילדי התכנית ומשפחותיהם מתאספים בבית הספר למוזיקה באוניברסיטת תל אביב ועולים לשיר ולנגן בזה אחר זה. נהנינו מהכישרונות הצעירים, מהמוזיקה הנעימה ומהשירה המרגשת. את הערב פתחו נילי זיידל וגיא ממן במופע קצר משיריהם.
תודה לכל מי שתרם להצלחת האירוע. להתראות בקונצרט הבא!

ב-6.6.16 צוין ברחבי הארץ "יום בליינד דיי", שמטרתו העלאת המודעות לציבור האנשים עם עיוורון ולקויות ראייה. גם אנו השתתפנו ביום הזה וקיימנו כמה וכמה פעילויות הסברה בנושא עיוורון ולקות ראייה לתלמידי בית ספר באשדוד, לסטודנטים לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, לקהל הרחב בחנות הילדים "לילי ותום" בתל אביב ולסטודנטים במכללת שנקר. אנו משוכנעים שכל פעילות הסברה מקדמת שוויון, ונמשיך לפעול בדרך זו. תודה לחברי צוות "רואים אחרת" על התגייסותם.

כנסת ישראל ציינה את יום ה"בליינד דיי" ביום דיונים מיוחד שהתקיים ב-21.6.16, בהנהגתה של ח"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה. "המרכז לעיוור" בישראל הוביל את פעילות ארגוני העיוורים בכנסת, שהובילו דיונים ב-8 ועדות שונות והגישו ניירות עמדה מפורטים בנושאים שנדונו.

יעל וייס-ריינד וגילה זיידל מ"אופק לילדינו" הובילו את הדיון בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, כשבמוקד הדיון עלתה סוגיית הטכנולוגיה המסייעת לילדים וכן הנגשתם של אתרי משרד החינוך והוראת הברייל. בדיון התבשרנו שבשנת הלימודים תשע"ז טכנולוגיה מסייעת תינתן לכל ילד הזקוק לה, כבר בכיתות הנמוכות.

נציגי "אופק לילדינו" לקחו חלק בדיוני ועדות נוספות ובהן הוועדה לביקורת המדינה, שדנה בדוח מבקר המדינה מ-2015, ועדת הכספים שדנה בתקציבי "השירות לעיוור" במשרד הרווחה והשירותים החברתיים, ועדת החוץ והביטחון שבה קיימו הח"כים דיון בכיסוי עיניים בעניין שירות לאומי או צבאי לצעירים עם עיוורון או לקות ראייה, ועדת המדע והטכנולוגיה, הוועדה למעמד האישה וועדת הפנים.

בסוף חודש יוני קיימנו שני ימי הכשרה לבני הנוער המשתתפים בתכנית "עבודה באופק" שלנו במהלך חופשת הקיץ. בני הנוער נפגשו ליומיים של למידה וחוויה, במטרה להכין אותם לעולם העבודה. הקיץ השתלבו 45 נערים ונערות במקומות עבודה ברחבי הארץ. אנו בטוחים שחוויה זו תלווה אותם לעוד שנים רבות ותסייע להם בהשתלבותם בעולם העבודה בעתיד. תודותינו לכל השותפים לתכנית!

אנו ממשיכים במסורת המפגשים שלנו עם אנשי מקצוע ממגוון תחומים. ב-18.7.16 התקיים מפגש עם צוות תחנות המידע של עמותת על"ה ומשרד הרווחה. מטרת תחנות המידע, המופעלות על ידי אנשי טיפול עם לקות ראייה, היא להעניק מידע ראשוני למי שחווה ירידה בראייה. התחנות ממוקמות ב-20 מחלקות עיניים בבתי חולים ברחבי הארץ וכן במרפאות עיניים גדולות. במפגש שוחחה גילה זיידל עם הצוות, שיתפה בסיפורה האישי ותהליך הקמת העמותה, והציגה לפניהם את פעילויות העמותה. במפגש חשוב זה ניתנת לצוות המפעילים הזדמנות להכיר מקרוב את העמותה וכך הם יכולים לסייע להורים הפונים לתחנות המידע ולהפנותם לעמותה.

עם סיום שנת הלימודים האקדמית, אנו מודים לסטודנטיות לעבודה סוציאלית קהילתית שעשו אצלנו הכשרה מעשית: שיראל רייש מאוניברסיטת בר אילן ושרון פרץ מהאוניברסיטה העברית. שתיהן עבדו במרץ כדי לקדם נושאים שונים שהעמותה עוסקת בהם. בהצלחה בהמשך הדרך!

ב-18.8.16 התכנסו חברי צוות ההסברה "רואים אחרת" ליום כיף לציון סיום שנת הפעילות תשע"ו. לאחר ארוחה במסעדה ודברי סיכום, החבר'ה צפו בהצגה "המוגבלים" של תיאטרון "בית ליסין" בת"א.

במהלך הקיץ הסתיים בהצלחה מאבקנו למניעת סגירתה של "יחידת עופרים" בבית החולים בני ציון בחיפה, הפועלת זה 40 שנה. "יחידת עופרים" היא הגורם היחיד המספק שירותי שיקום לילדים עם עיוורון או לקות ראייה באזור הצפון (בני 7-0) ולצדה פועל "מעון עופרים" (לבני 3-0) שהוא מעון היום השיקומי היחיד לילדינו בכל אזור הצפון.

היחידה עמדה בסכנת סגירה לאחר שהנהלת בית החולים נאלצה להתמודד עם קשיי תקציב. "אופק לילדינו" ו"המרכז לעיוור בישראל" פנו לשר הבריאות ודרשו את התערבותו כדי למנוע מהלך קשה זה. המהלך הסתיים בהצלחה והנהלת ביה"ח התחייבה לשמר את שירותי היחידה ולהשאיר את הצוות המסור והמקצועי. המכון, בהנהלתה של ד"ר מיכל אופיר, מספק רצף טיפולי ומעטפת מקיפה המבטיחה טיפול מורכב ומתואם, כנדרש לשיקומו של הילד עם לקות הראייה. הטיפול כולל פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פסיכולוגיה לגיל הרך, עבודה סוציאלית ורפואה התפתחותית עם מומחיות לתחום לקויות ראייה. ניתן לפנות ליחידת עופרים בטלפון 04-8359807.

טיול המשפחות בקיץ 2016 היה מגבש ונפלא! 20 משפחות יצאו לבילוי של ארבעה ימים באזור הגליל המערבי. למרות החום הכבד, כולם נהנו והאווירה הייתה מצוינת. תודה מיוחדת למיקי על ארגון הנופש מרחוק וכמובן, לאילן וחנה ברוש היקרים. (ראה כתבה ותמונות בעמ' 7)

חתמנו את הקיץ באירוע ההפנינג הגדול שלנו ב"מרכז הישראלי לכלבי נחייה" בבית עובד. כ-100 ילדים והורים הגיעו לחגוג ולבלות יחד. המשתתפים התנסו עם כלבי הנחייה ונהנו ממגוון פעילויות ומכיבוד כיד המלך. תודה לכל מי שלקח חלק בהפקת האירוע!